Με αφορμή την αποδυνάμωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της Δυτικής Αθήνας, από τις αυθαίρετες μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού, η Παράταξη της Δύναμης Ζωής με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, έφεραν το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής προκειμένου να συζητηθεί και να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα που να στηρίζει τους εργαζομένους στις δομές αυτές και να ζητά τη σχετική ανάκληση της απόφασης από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Για μια ακόμη φορά όμως η χρεοκοπημένη διοίκηση Πατούλη έχοντας τη στήριξη από τα ακροδεξιά δεκανίκια της, αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα καταψηφίζοντας το!

Είναι πραγματικά υποκριτικό και συνάμα εξοργιστικό, την ώρα που ο δήμος Περιστερίου έχει εκδόσει σχετικό ομόφωνο ψήφισμα, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Πατούλης, να αρνείται μια τέτοια πρωτοβουλία.

Για την ιστορία το ψήφισμα ανέφερε ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την αντίθεση του με τις πρακτικές αυτές της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και να στερούν από τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας την επαρκή υγειονομική τους φροντίδα» ενώ ζητούσε από την Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας «την άμεση ανάκληση της απόφασης των μετακινήσεων αυτών και την στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με το αναγκαίο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό μέσω μόνιμων προσλήψεων».

Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα

Πρόταση έκδοσης ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ενάντια στην υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Δυτική Αθήνα

Η σπουδαιότητα της ύπαρξης ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένο στοιχείο και διεθνώς αποδεκτή πρακτική, ως βασικό εργαλείο για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αγωγής υγείας προς τους πολίτες, ενώ παράλληλα λειτουργεί αποσυμφορητικά και υποστηρικτικά της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Αττικής στο «ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ» 2014-2020 είχε εντάξει την χρηματοδότηση με 50 εκατομμύρια ευρώ της λειτουργίας 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι τα τρία χρόνια της πρόσφατης πανδημίας, ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη για ισχυρό ΕΣΥ και ισχυρή ΠΦΥ, δυστυχώς καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για την υπολειτουργία και την εγκατάλειψη γενικότερα των δημόσιων δομών υγείας της ΠΦΥ και του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα εκατομμύρια συμπολίτες μας να έχουν πλημμελή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Τελευταίο δείγμα αυτής της εγκατάλειψης και αδιαφορίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη των εμβολιασμών, η κυβέρνηση μετακινεί νοσηλευτικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψει κενά στο νοσοκομείο Αττικόν.

Πιο συγκεκριμένα, μετακινούνται εννέα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό τα οποία προέρχονται, επτά άτομα από τα 1ο και 2ο Κ.Υ. Περιστερίου, ένα άτομο από το Κ.Υ. Αιγάλεω και ένα άτομο από το Κ.Υ. Χαϊδαρίου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ έχει καταγγείλει “την αιφνιδιαστική και χωρίς σχεδιασμό απόφαση της 2ης ΥΠΕ για μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού στο Αττικό Νοσοκομείο από 8/11/23» τονίζοντας ότι «μετακινείται μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού από Κέντρα Υγείας που δέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασφαλισμένους, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας” και υπογραμμίζοντας ότι η “Π.Φ.Υ. πρέπει να γίνει ο πυλώνας που θα στηρίξει το ΕΣΥ, αποφορτίζοντας τα νοσοκομεία από τον όγκο των εκτάκτων περιστατικών”.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την αντίθεση του με τις πρακτικές αυτές της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και να στερούν από τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας την επαρκή υγειονομική τους φροντίδα.

Ζητάμε από την Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, την άμεση ανάκληση της απόφασης των μετακινήσεων αυτών και την στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με το αναγκαίο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό μέσω μόνιμων προσλήψεων.

φωτό αρχείου.

Share This