Ρένα Δούρου : “Δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα, σε κανένα μέτωπο”

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της,καθυστερεί και υπονομεύει ένα εμβληματικό έργο για τους πολίτες, το οποίο είχε ξεκινήσει από τη Διοίκηση της Δύναμης Ζωής το 2016. Πρόκειται για το δημόσιο, ανοικτό σε όλους, Οικολογικό Πάρκο 220 στρεμματων, τμήμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ανάσα για τους πολίτες ολόκληρης της Αττικής, το οποίο, εξαιτίας της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, οδηγείται είτε στην εγκατάλειψη είτε στη μετατροπή του σε Σεληνιακό τοπίο. Και στις δύο περιπτώσεις καταδικάζονται οι αγώνες δεκαετιών των πολιτών που είχε δικαιώσει η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής.

Οι πολίτες της Αττικής δικαιούνται την ασφάλεια που παρέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Δικαιούνται την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους που παρέχει το πράσινο του δημόσιου οικολογικού πάρκου. Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής αποκατέστησε μία αδικία 45 χρόνων για τους κατοίκους των παραλιακών Δήμων. Βάλαμε τις βάσεις για να ενωθεί ξανά η πόλη με τη θάλασσα. Ανατρέψαμε το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Δημιουργήσαμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα, σε κανένα μέτωπο. Όχι γιατί έτσι απαιτεί μια παράταξη. Αλλά γιατί αυτό απαιτεί το χρέος μας απέναντι στους σκληρά φορολογούμενους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε σχετικά η Ρένα Δούρου.

Σημειώνεται ότι ενώ η Α’ φάση του έργου στον Φαληρικό Όρμο βαίνει προς ολοκλήρωση, και ενώ όλα ήσαν έτοιμα για τη δημοπράτηση της διαμόρφωσης του νέου αναγλύφου της περιοχής και το σύνολο της υποδομής του Οικολογικού Πάρκου, της Β’ φάσης, η σημερινή Διοίκηση “φρενάρει” ένα έργο που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πολιτική της για το πράσινο, τους δημόσιους χώρους και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς.

Αν και η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής μπορούσε να υλοποιήσει από τον Αύγουστο του 2019, τη δημοπράτηση της Β’ φάσης, για λόγους πολιτικού πολιτισμού ενόψει της παράδοσης της Διοίκησης, δεν το έπραξε. Ωστόσο η σημερινή Διοίκηση αντί να προχωρήσει τάχιστα το έργο, ως όφειλε όχι απέναντι σε μια παράταξη αλλά απέναντι στους πολίτες, το μόνο που κάνει εδώ και 9 μήνες, είναι να το βαλτώσει!

Με αστείες δικαιολογίες η Διοίκηση βαλτώνει το Οικολογικό Πάρκο!

Συγκεκριμένα, επικαλούμενη υποκριτικά δήθεν ανάγκη… βελτίωσης της υπάρχουσας Μελέτης, ενέταξε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, μια… αχρείαστη διαδικασία: μια νέα Μελέτη προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ! Και μόνο αυτή η ενέργεια της Διοίκησης σημαίνει μίνιμουμ καθυστέρηση του έργου για τουλάχιστον 4 χρόνια (!) καθώς μόνο η διαδικασία ανάθεσης διαρκεί πάνω από 2 χρόνια! Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επιλογή της, η Διοίκηση επικαλείται:

α) αλλαγές σε κανονισμούς Στατικών μελετών (που όμως έχουν θεσμοθετηθεί ήδη από το … 2002 και έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις υπάρχουσες Μελέτες),

β) αλλαγές στον Αντιπλημμυρικό Σχεδιασμό (ο οποίος όμως ολοκληρώνεται στην Α Φάση και δεν αφορά την προς δημοπράτηση Β Φάση) κλπ.

Υποκριτικά δε η Διοίκηση δηλώνει ότι αναζητεί πόρους για την χρηματοδότηση του έργου, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι η Περιφέρεια Αττικής με Ταμειακά Διαθέσιμα άνω των 285 εκατ. ευρώ σήμερα και, επιπροσθέτως, με ετήσιο καθαρό αποτέλεσμα (έσοδα μείον έξοδα) άνω των 45 εκατ. ευρώ, μπορεί κάλλιστα να καλύψει ένα έργο, το οποίο (μετά τις εκπτώσεις που θα δοθούν) δεν αναμένεται να υπερβεί ως δαπάνη τα 75 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε βάθος τριετίας. Κι ενόσω μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά την Περιφέρεια Αττικής.

Συνεπώς, όχι μόνον από μελετητική άποψη αλλά ακόμη κι από οικονομική, η Β Φάση των εργασιών στον Φαληρικό Όρμο και η δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου είναι πλήρως καλυμμένη. Οι ισχυρισμοί της Διοίκησης, ότι τάχα αναζητά χρηματοδότηση, είναι αβάσιμες δικαιολογίες, που δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής και δύσκολα κρύβουν την πραγματική στόχευση της Διοίκησης: να υπονομεύσει αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο είναι έξω από την φιλοσοφία της.

Γιατί μιλάμε για ένα δημόσιο Οικολογικό Πάρκο ανοιχτό στους πολίτες κι όχι για έργο βιτρίνας.

Μιλάμε για πραγματικό πράσινο.

Και μιλάμε για δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό σύμφωνα με το νόμο και όχι για απ᾽ ευθείας αναθέσεις στις οποίες αρέσκεται, όπως φανερώνει η μέχρι σήμερα εμπειρία, η νυν Διοίκηση.

Να επισημάνουμε ότι αν γινόταν άμεσα η δημοπράτηση της Β’ φάσης του έργου (πολλώ δε μάλλον αν είχε ήδη προχωρήσει), τότε η Β Φάση θα διαδεχόταν ομαλά την Α Φάση, που ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες.

Αν όμως υπάρξει καθυστέρηση στην δημοπράτηση της Β Φάσης – και μάλιστα, όπως προδιαγράφεται, καθυστέρηση χρόνων-, θα υπάρξουν δύο αρνητικές συνέπειες. Τις φθορές που θα υποστεί το έργο της Α’ φάσης που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι πολίτες. Και τη δημιουργία ενός επί χρόνια χώρου με σωρούς χωμάτων και γυμνά σκυροδέματα, χωρίς καμιά λειτουργικότητα.

Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής διασφάλισε την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου

Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής, μετά την παραχώρηση της έκτασης στην Περιφέρεια Αττικής από την κεντρική κυβέρνηση το 2016, προχώρησε σε αυτή την εμβληματική παρέμβαση στον Φαληρικό Όρμο, δικαιώνοντας αγώνες δεκαετιών των πολιτών για ένωση της πόλης με την παραλίας της. Διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του έργου εξ ιδίων πόρων της Περιφέρειας Αττικής, παρά την αντίθεση της τότε αντιπολίτευσης και νυν διοίκησης της Περιφέρειας- ένα γεγονός που εξηγεί μάλλον και τις σημερινές εξελίξεις.

Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής δημοπράτησε ταχύτατα την Α φάση του έργου, που αφορά κρίσιμα έργα υποδομής – κυρίως αντιπλημμυρικά και συγκοινωνιακά -, και η οποία ολοκληρώνεται φέτος τον Αύγουστο.

Παράλληλα ετοίμασε τον διαγωνισμό για την Β φάση του έργου, που αφορά την διαμόρφωση του νέου αναγλύφου της περιοχής και το σύνολο της υποδομής του Οικολογικού Πάρκου, με προϋπολογισμό 110 εκατομμυρίων ευρώ, με τα χρήματα δεσμευμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Στη δε Μελέτη της Β Φάσης έγινε μια αναγκαία αναδιαμόρφωση, ώστε να αφαιρεθούν ορισμένα υπερβολικά κόστη (πχ θερμαινόμενες πισίνες, κατασκευές κτισμάτων προς ενοικίαση, εικαστικές κατασκευές κλπ). Θα απέμενε μόνον για την ολοκλήρωση του Οικολογικού Πάρκου, η φύτευση του πρασίνου, προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία και διαχωρίστηκε από τα υπόλοιπα έργα προκειμένου ο σχετικός διαγωνισμός να γίνει μεταξύ εξειδικευμένων εταιριών πρασίνου, για προφανείς λόγους ποιότητας.

Share This